„Најзелената“ зграда во светот

Австралискиот тим на архитекти наречени Децибел започнаа со изградба на шангајскиот иновативен деловен објект, кои во себе ќе ги содржи најновите технолошки пристапи. Архитектонското биро Децибел (dB(A), атеље Тен, Ландлиф и Фабрик Фрст работеа заедно за да го изработат првиот Нула+ проект (SCGZero+).

После две години подготовки, анализи и преговори, репрезентативниот објект СЦГНула+ официјално започна со изградба на 6 јануари 2021 година и ќе биде највисоко рангиран на листата на пасивни објекти, како и првиот „5Нула“ објект во Кина – нула јаглерод, нула енергија, нула отпад, нула вода и нула формалдехид.Консултантскиот тим, со седиште во Мелбурн и Шангај, е сигурен дека СЦГНула+ е на пат да има светски највисок статус на одржливост и да и помогнат на Кина, како и на светот, да ја победи трката за нула отпад.

Технологијата која се користи во овој објект е приказ на иновативни, преносливи технологии кои го водат патот кон промена и подобрување на правилата за тоа како се градат самоодржливите објекти. Клуч на сѐ ова е еколошкото размислување кое не е само во правец на намалување на енергијата и трошоците, туку во интеграцијата на симбиотички системи кои природата ги усовршила преку милијарди години.

Објектот е составен од префабрикувани конструктивни елементи создадени од иновативни и експериментални материјали. Дополнително, на кровната партија како и на дел од фасадите е предвидено да има соларни панели, како и водени системи кои првпат се имплементираат во објекти од овој тип, кои ја собираат дождовницата и со тоа ги опслужуваат дел од потребите на објектот за вода.Конструкцијата е создадена од рециклирано железо и бетон со ниско ниво на јаглерод. Во објектот е предвидено да се постави голем број на внатрешно зеленило и деноноќно осветлување на истото, со цел побрз раст и побрзо прочистување на воздухот. Исто така во склоп на објектот ќе има интегрирани патеки за трчање, спортска сала, јога студио, дневен престој за деца.СЦГНула+ претставува нов тип на објекти, со напредна технологија и позитивно гледање на иднината, а преку овој објект архитектите се надеваат дека ќе го променат начинот на кој се проектираат зградите, како во Кина така и во светот.


Фотографиите се преземени од dB(A)))

Месечен Билтен
Добиватеј ги сите новости и промоции во вашиот емаил.

По зачленување проверете го вашиот емаил за потврда.